L

FremoverLAB

Telefon
+47 911 55445

Epost
runeda@fremover.no

w

Derfor klarer aldri Torje å forlate Narvik

Torje (28) har fast jobb fra åtte til fire. Men tilbringer likevel over 200 dager på jakt, fiske eller topptur.

17.01.201915:14 Rune Dahl

Han er DJ. Han er dypt engasjert i byens hockeyklubb. Han lager noen av regionens mest delte skisnutter på sosiale medier. Og han jobber som rådgiver hos VINN.

 Men det er ikke derfor han aldri forlater Narvik.

 - Jeg har vurdert å flytte mange ganger. Og det er sikkert byer som er bedre på mange ting. Men jeg klarer ikke å forlate Narvik, sier Kosmo Karlsen – eller DJ Kosmo som byens rytmejegere kjenner ham best som.

 Årsaken er heller de rundt 200 døgnene i året han tilbringer østenfor asfalt og vestenfor butikker. Med fiskestang, våpen eller teleskopstaver i sine hender.

Les hele Magasin Narvik HER

 - Om jeg er på jobb til klokka fire er det ikke noe problem. Det absolutt lengste jeg kjører for å komme meg ut er en time. Da er jeg på høyfjellet i Skjomen. Men normalt holder det med bakgården i Narvikfjellet, forteller han.

 Mange ganger har han vurdert å flytte.

 - Alle plassene jeg har vurdert kommer til kort på grunn av naturen og mulighetene som ligger her. En by som Tromsø har sikkert mer urbane kvaliteter. Men som utfartssted for friluftsopplevelser er de ikke i nærheten, og for meg så er det det som er bolyst, sier han.

 Han kjenner nå på et stemningsskifte i byen sin. Da han selv gikk på videregående og kompiser forlot "Terra-byen" med de gigantiske overskuddene. Det var som om folk ikke kom seg fort nok vekk.

 Men nå har stemningen snudd. Torje har to grunner til det. Narvikfjellet. Og VM-søknaden.

 - Det er så artig. Flere av kompisene mine har flyttet hjem nå – og er i ferd med å etablere seg for fremtiden. Mens omtrent alle finkjemmer "stilling ledig"-spaltene på jakt etter jobb. Vi snakker rett og slett litt annerledes om byen vår. På en bra måte, sier han.

 Samtidig trekker han også frem kommunens kommende skoleutbygginger som viktige.

 - Dette er ting som byens unge får med seg. Og et utrolig viktig signal, sier han.

 - Så hva tenker en mann som på fritiden står med en fot plassert bak DJ-spakene i byens uteliv og den andre ned urørte fjellsider dekket med puddersne om et mulig VM.

 - Satsingen i fjellet er enormt viktig. Og når VM-billetten er i boks kommer det til å ta helt av i fjellet, slår han fast.

 

- Jeg blir jo ikke å få puddersnøen i fred hvis Narvikfjellet lykkes med sin utvikling. Neida, her er snø til alle. VM vil bli fantastisk bra. Det vil føre med seg arbeidsplasser og bolyst. Utelivet i Narvik er som i småbyer flest litt lite mangfoldig. Men det som skjer i Narvikfjellet vil trekke flere besøkende hit og det vil alle tjene på. Ikke bare Narvikfjellet og hotellene. Ikke alle tenker på ringvirkningene av økt turisme. Det vil handles mer i butikkene, spises mer på restaurantene og til og med gi økt aktivitet på legevakta. Denne økte aktiviteten vil generere større behov for sysselsetting og flere arbeidsplasser. Flere arbeidsplasser gir økt bosetting, og økt bosetting gir økt behov for lærere, barnehagelærere osv. Hele regionen vil påvirkes. Denne sirkelen kan illustreres i det uendelige. Viktigst av alt er at selv Narvikfjellet er så stort at det er pudder til alle, slår han fast.

Kjetil Janson
Kjetil Janson
Rune Dahl
Kjell G Karlsen